Pogost mit je, da je zdrava prehrana draga. Tu je nekaj nasvetov, ki nam bodo pomagali, da boste dobro jedli in prihranili tudi denar.
Načrtujte vnaprej
Uporabite tedenski planer za načrtovanje obrokov za prihodnji teden. Zaradi načrtovanja obrokov boste kupovali samo tisto, kar potrebujete, zmanjšali boste nenačrtovane nakupe in količino ostankov hrane. Poleg vsega naštetega pa boste na tedenski jedilnik lahko uvrstili bolj zdrave obroke.
Nakupujte pametno
V trgovino se ne odpravite na prazen želodec. Pred nakupovanjem se najejte, saj je verjetneje, da boste impulzivno nakupovali kadar ste lačni in posledično izbirali manj zdrave možnosti. Spletno nakupovanje je lahko odličen način, da se osredotočite in se izognete nenačrtovanim nakupom. Če kupujete v supermarketu, si pripravite nakupovalni seznam, ki vam bo pomagal, da se boste osredotočili le na nakup tistega, kar zares potrebujete. Oglejte si posebne ponudbe in kupite nepakirano meso, ribe in piščance, saj jih lahko zamrznete. Če ravno naletite na ugodno akcijo ali cenovno ugodno ponudbo je smiselno kupiti taka živila, ki imajo dolg rok uporabnosti. Ne pozabite, da od svežih živil kupite le tista, ki jih potrebujete. Če jih ne boste porabili takoj, nima smisla kupovati večje količine svežih živil, tudi če je ponudba še tako ugodna. Mnogokrat se zgodi, da jih pozabite na dnu pedala za zelenjavo in potem čez nekaj časa zavržete.
Nakup v sezoni
Če kupujete sadje in zelenjavo v sezoni, pomeni, da bodo cenejši, predvsem pa bodo imeli boljši okus. V spletu poiščite informacije, kdaj je sezona za določene pridelke. Kupovanje zamrznjenih izdelkov je lahko pametna izbira, saj sta zamrznjeno sadje in zelenjava izven sezone cenejša, kakovost pa se lahko enači s svežimi živili. Sadje in zelenjavo namreč obirajo v času optimalne zrelosti in na hitro zamrznejo, tako da ohranijo vso svojo kakovost. Tudi cena zamrznjenih rib je nižja od cene svežih rib, zato je to dobra izbira. Po obrokih ostanke zamrznite in jih uporabite za kosila. Zamrznite vsa živila, ki se jim izteka rok uporabnosti, tudi rjave banane (vendar jim najprej odstranite olupek), Zelenjavo lahko dodajate juham ali enolončnicam, banane pa se odlično podajo v smutije ali pa iz njih pripravite slasten bananin kruh. Na vsa živila, ki jih zamrznete, ne pozabite napisati datuma, da boste lahko sledili roku uporabnosti.
Poskrbite za dobro založeno shrambo
Dobro založena shramba zagotavlja, da imate vedno na razpolago osnovna živili, iz katerih lahko hitro pripravite obrok. Poceni, hiter in zdrav obrok si lahko pripravite že tako, da odprete vrata shrambe ali zamrzovalnika. Ni potrebno, da naročate za dostavo hrane na dom. Založite se s konzervami kakovostnih rib (tuna, losos, sardele), stročnic in zelenjave v pločevinkah. Nabavite polnozrnati riž, testenine, rezance in druga žita. Na voljo imate tudi nekaj bolj priročnih možnosti, na primer polnozrnati riž, ki ga lahko pripravite v mikrovalovni pečici, ali polnozrnate rezance MAGGI 2 minuti. Jejte več rastlinskih beljakovin. Stročnice (grah, fižol) so odličen vir rastlinskih beljakovin, pa tudi črevesju prijaznih vlaknin, železa in vitaminov skupine B. So tudi mnogo cenejše v primerjavi s ceno mesa. V receptih, kot je omaka po bolonjsko, lahko s stročnicami nadomestite polovico količine mletega mesa. Morda pa enkrat ali dvakrat na teden poskusite brezmesni obrok iz stročnic.